Waterdichtheid horloge
De waterdichtheid van horloges is geen vaststaand gegeven, hoe waterdicht is een horloge? Een aantal rubberen en nylon afdichtingen houdt vocht en condens buiten, deze bevinden zich op verschillende plekken als bijvoorbeeld: rond het glas, bij de achterdeksel en bij de knoppen aan de zijkant van de kast. Elk horloge is anders en de opbouw van de horlogekast bepaald hoeveel plaatsen er zijn waar vocht moet worden tegengehouden.

Waterdichtheid wordt aangegeven in verschillende aanduidingen als meters, bar of feet. pas als er op een horloge 5bar of 50M staat vermeld kan je uitgaan van enige waterdichtheid, 3bar of 30M is slechts spatwaterdicht. Natuurlijk lijkt dit onlogisch omdat je nooit dieper dan 30 meter duikt, maar de waterdruk bij bewegen door water ligt nu eenmaal hoger.

Wanneer een horloge vaak met water in aanraking komt is 10bar of 100M aan te raden, fabrikanten voorzien dergelijke horloges van extra afdichtingen en beschermingen waardoor je gerust kan gaan zwemmen.
Let wel op, een horloge blijft niet zijn hele leven even waterdicht! De rubber en nylon afdichtingen zijn aan veroudering onderhevig, er ontstaan langzaam kleine haarscheurtjes in. Laat daarom een horloge wat met water en vocht in aanraking komt altijd waterdicht testen bij bijvoorbeeld een batterij wissel, en laat mechanische horloges eens in de 5 jaar voorzien van nieuwe afdichtingen.